Namakalni sistem – vse kar je potrebno vedeti za izbiro pravega

posted in: Naš blog | 0

Namakalni sistem nam vrt dobesedno predstavi v drugi dimenziji. Avtomatiziran namakalni sistem privarčuje mnogo našega časa in vode ter nam ohranja videz in vitalnost vrta. Deluje samostojno in neopazno. S premišljenim načrtovanjem in vgradnjo kvalitetnega profesionalnega namakalnega sistema optimalno oskrbuje rastline s potrebno vodo. O tem ali namakalni sistem sploh potrebujemo si lahko preberete v prispevku. 

 

Vrste namakalnih sistemov

 

Namakalne sisteme ločimo:

  • po znamkah proizvajalcev. .
  • kvaliteti oziroma profesionalnem nivoju
  • načinu zalivanja in namenu uporabe

Najbolj poznani kvalitetni profesionalni sistemi v Sloveniji so TORO, Rainbird in Hunter. To so proizvajalci namakalnih sistemov, ki izdelujejo profesionalne sisteme za nogometna in golf igrišča, parke in zasebne vrtove. Imajo konstanten razvoj namakalnih komponent in redna izobraževanja za monterje namakalnih sistemov.

Način zalivanja je preko razpršilcev, mikro razpršilcev in kapljične cevi. Po namenu uporabe pa poznamo namakalne sisteme za travo, kmetijstvo, grede in korita, rastlinjake in namakanje rastlin z mikro namakanjem.

 

Namakalni sistem za travo

Namakalni sistem za travo je najbolj razširjen med namakalnimi sistemi izven kmetijskih površin. Vgrajujejo se na športnih in rekreacijskih površinah, parkih in zelenicah vrtov. Namakalni sistemi za travo aplicirajo vodo po večini preko razpršilcev različnih dometov in kotov zalivanja. V posebnih primerih se lahko vgradi tudi podzemni kapljični namakalni sistem. Za slednjega se uporabljajo pletene kapljične cevi s tkanino iz poliestra, ki preprečuje vdor korenin v kapalne luknje kapljičnih cevi.

 

Namakalni sistem za travo mora biti pravilno načrtovan in vgrajen. Razpršilci morajo medsebojno prekriti vso travnato površino. Ne smejo zalivati objektov in površin, ki niso predvidena za namakanje. Na takšen način trošijo dragoceno vodo po nepotrebnem. Projektirani in dimenzionirani morajo biti glede na zmogljivost vira vode ter velikost in obliko zalivane površine.

 

Prav tako je pomembno pravilna nastavitev urnika zalivanja. Ta je zopet odvisna od namembnosti namakalnega sistema. Na športnih igriščih je ponavadi intenziteta namakanja večja. Za travo je pomembno optimalna nastavitev, da ne prihaja do premalo zalivanja ali prekomernega namakanja. Posledica je lahko redčenje in propadanje trave zaradi pomanjkanja vode ali zaradi stalne pretirane mokrote, koreninski sistem pa postane plitek in nerazvit. 

 

Namakalni sistem za travo nam zelo olajša zalivanje trave ob polaganju travne ruše ali sejanju trave. Po polaganju travne ruše potrebujemo vsaj 7 dni intenzivnega namakanja, dokler se travna ruša ne sprime s podlago in razvije korenine. Po sejanju trave pa potrebujemo večkratno dnevno namakanje v manjših količinah. Tako je seme in zgornji sloj zemlje vedno mokro in po kalitvi uspešno raste. Več o polaganju travne ruše si lahko preberete v naslednjem prispevku.   

 

Namakalni sistem za rastlinjak

 

Vrsta namakalnega sistema za rastlinjak je odvisna od namembnosti rastlinjaka in vzgoje rastlin v njem. Namakalni sistem za rastlinjak v namene kmetijske vzgoje zelenjave ali vrtnarske vzgoje okrasnih rastlin mora biti profesionalno načrtovan. Zahteva natančne namakalne komponente, specialno krmilno uro, doziranje gnojil.

Namakalni sistem za rastlinjak na vrtu, v katerem imamo zelenjavo in druge rastline za domačo uporabo ni tako zahteven in kompleksen. Navadno je sestavljen kot kapljični namakalni sistem za grede. Sestavlja ga reducir pritiska, fini filter vode, kapljična cev ali mikro kapljači ter spojke, ki povezujejo kapljične cevi. Če je možnost se ga priključi na samostojno krmilno uro ali pa na krmilno uro, ki upravlja namakalni sistem celotnega vrta.   

 

Namakalni sistem za kmetijstvo

 

Namakalni sistemi za kmetijstvo so navadno večjih dimenzij. Uporabljajo se močnejše črpalke, cevi večjih premerov za dovajanje vode in se ne vgrajujejo pod zemljo kot namakalni sistemi za vrt. Lahko so kot bobnasti navijalni sistemi z razpršilci dolgega dometa ali na zemljo položene cevi z nadzemnimi razpršilci, ki sestavljajo fleksibilen namakalni sistem. Ta se po končani vzgoji rastlin razdre in odstrani zaradi obdelave zemljišča.   

Med namakalne sisteme za kmetijstvo spadajo tudi namakalni sistemi za rejo polžev. Ta se je v Sloveniji v zadnjem času močno razširila. Naloga takšnega namakalnega sistema je zagotavljanje redne oskrbe z vodo zelenjavi in površine na kateri se polži prehranjujejo. 

 

Namakalni sistem za vrt

 

Od zasaditve vrta je odvisno kakšen bo namakalni sistem za vrt. Če na površini predvideni za namakanje nimamo načrtovane nobene zasaditve bomo imeli samo namakalni sistem za travo. V primeru raznolike zasaditve, ki vključuje morebitne brežine, grede, korita, predele zasajene z določenimi rastlinami pa bomo načrtovali bolj kompleksen namakalni sistem za vrt. Sestavljajo ga bodo sistem razpršilcev za zelenico, kapljično namakanje brežin, gred in korit in mikro namakanje posamezni rastlin, ki potrebujejo svoj delež vode. Dodatne informacije  lahko dobite v članku namakalni sistem za vrt. 

 

Ali si naj namakalni sistem naredim sam?

 

Odvisno od tega za kje želite izdelati lasten namakalni sistem, je treba upoštevati naslednje:

  • dobro morate poznati potrebe rastline po vodi
  • seznanjeni morate biti s komponentami za izdelavo namakalnega sistema, ki so vam na voljo
  • poznati morate njihove zahteve in zmogljivosti ter način delovanja
  • seznaniti se je potrebno s pravilno vgradnjo
  • potrebno je znati namakalni sistem optimalno nastaviti in programirati krmilno uro

Če nadzorujete naštete pogoje in se čutite fizično sposobne izvesti samostojno vgradnjo namakalnega sistema ne bo večjih ovir. Priporočljivo pa je izdelavo namakalnega sistema prepustiti profesionalcu. Ta ima poleg naštetih pogojev tudi vrsto izkušenj, ki vam prihranijo trud in nepotrebne stroške popravila ali poznejše predelave sistema. Za vse komponente in izvedbo pa dobite še večletno garancijo.   

 

 

Kiti za namakalne sisteme

 

Za samostojno izdelavo namakalnega sistema ponuja podjetje TORO že pripravljene kite – komplete za namakalne sisteme. To so kompleti, ki so sestavljeni iz komponent namakalnih sistemov za manjši vrt, gredo ali korita. Možno je še nakup dodatnih delov za dopolnitev namakalnega sistema, kot so razpršilci, senzor dežja, raznih spojk… Primere kitov si lahko ogledate na naslednji strani.

Primer vgradnje Kita namakalnega sistema za travo:

 

 

Kako do cene namakalnega sistema?

 

Na preprosto vprašanje, koliko stane namakalni sistem ni preprostega dogovora. Za vsako zelenico, gredo, korito je potrebno namakalni sistem prilagoditi posebej. Potem je tu še veliko možnosti nadgradenj  sistema, ki nam omogočajo namakalni sistem uporabljati povsem avtomatsko preko telefona, računalnika in z uporabo raznih senzorjev, aplikacij.. Nekateri naročniki pa želijo le preprost namakalni sistem, ki bo služil svojemu namenu in jim pomagal uživati v svojem “zatočišču” miru. 

Za več informacij vabim na prispevek o tem, kaj določa ceno namakalnega sistema.

 

Načrtovanje namakalnega sistema

 

Zelo pomembna faza izdelave namakalnega sistema je sigurno načrtovanje namakalnega sistema. Ko imamo saditveni načrt ali že posajene rastline, vemo kaj si želimo se lahko lotimo izdelave načrta. Strah pred stroški izdelave načrta je povsem odveč. Privarčuje nam odvečne stroške, napake, predvsem pa je to podlaga za natančnejšo izdelavo ponudbe namakalnega sistema. Za manjše vrtove vam izdelamo ponudbo na podlagi načrta BREZPLAČNO.

Dodatne informacije boste našli v članku Načrtovanje namakalnega sistema

 

Primeri izdelave namakalnih sistemov

 

Primer 1

 

Prvi primer prikazuje načrt namakalnega sistema za nogometno igrišče v Dobu in stanje igrišča po naknadni vgradnji in zamenjavi premičnega namakalnega sistema, ki so ga prej ročno premikali iz enega na drugi konec igrišča.

 

 

Primer 2

Primer namakalnega sistema zasebnega vrta v bližini Domžal. Z dovoljenjem lastnika smo ga vključili v raziskovalno nalogo o nujnosti namakalnega sistema v osrednji Sloveniji

 

 

 

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from