Namakalni sistem za vrt (ali ga sploh potrebujemo?)

posted in: Naš blog | 0

Prispevek poskuša odgovoriti na vprašanje ali je namakalni sistem za vrt potreben.

 

Namakalni sistem za vrt – ali ga sploh potrebujemo?

 

Namakalni sistem za vrt

To se vpraša skoraj vsak lastnik, ki se odloči urediti vrt na novo ali ga preurediti.

Pri pridelovanju hrane je ocena potrebe namakalnega sistema enostavna, ker se vse ocenjuje preko ekonomskega vidika. Namakalni sistem za vrt pa se lahko oceni le z estetsko vrednostjo, dobrem in zdravem videzu okrasnih rastlin, zelenice.

 

Imel sem srečo, da sem lahko za diplomsko delo izbral ravno vprašanje nuje namakalnega sistema na vrtu. V dveh sezonah ocenjevanja, na večih lokacijah v osrednji Slovenji, smo uspeli dokazati, da namakalni sistem na vrtu ni samo prestiž, ampak nuja.

Problem vode v osrednji Sloveniji se pojavi v sušnih dneh julija in avgusta. Ta problem je še večji na Primorskem in v Prekmurju ter na Štajerskem.

 

Namakalni sistem za vrt je dolgoročna naložba. Pri urejanju vrta poskrbimo za dober kvaliteten zgornji sloj zemlje, zasadimo rastline, posejemo travo ali položimo travno rušo. Ves navedeni material, vključno z delom, ni poceni. Vse rastline, zelenico je potrebno vzdrževati z gnojenjem, zalivanjem in drugimi ukrepi, Vse uspeva dobro, ko so ti ukrepi optimalni.

 

Kdaj postane namakalni sistem za vrt potreben?

 

Ko pridejo vroči julijski in avgustovski dnevi, nam lahko pomanjkanje vode, vso veselje pokvari. Trava nam to pokaže dokaj hitro, trajnice, grmovnice in drevesa pa to občutijo pozneje zaradi globljih korenin. Evapotranspiracija (1)- izhlapevanje vode iz rastlin in tal –  je v vročinskih mesecih velika. Ta pride velikokrat do vrednosti 5 litrov na kvadratni meter ali več.

Preprosto povedano, pomeni to potrebo dovajanja vode vsaj v enaki količini, da se nadomesti voda, ki izhlapi.

Primer: 100 kvadratni vrt tako potrebuje 500 litrov vode na dan. To pomeni vsakodnevno zalivanje s cevjo približno 20-25 minut.
Ali imamo toliko časa in potrpljenja?

Predlani (2015) smo  imeli zelo vetrovno pomlad, ki je močno izsušila naravo. Ker ni bilo snega in nobenih padavin, je bilo nujno potreben zagon namakalnih sistemov že v mesecu marcu, ko so pričele rastline z vegetacijo.

 

Kako zalivati vrt?

 

Najpreprosteje je dolgotrajno zalivanje s cevjo. Zadeva se lahko reši tudi z zalivalci, ki jih prestavljamo po vrtu. Vendar je to precej neenakomerno zalivanje. Včasih ga prestavimo prehitro, zopet drugič nam naredi kar luže, ko ga pozabimo prestaviti. Obenem pa nam ne zalivajo povsod tam, kjer želimo. Ponekod kakšen kos zelenice ne zalije, drugje pa zaliva po cesti ali pri sosedu. S tem porabljamo obilo cenjene vode.

Te probleme nam najbolje reši namakalni sistem za vrt. Ta mora biti načrtovan in vgrajen unikatno za vsak vrt posebej. Razpršilci so razporejeni tam, kjer je potrebno in zalivajo s takšnim kotom in dometom, kot se potrebuje. Vse pa nadzoruje krmilna ura, ki ne pozabi zaliti, razen v primeru, ko zmanjka vode.

 

Koliko stane namakalni sistem za vrt ?

 

Namakalni sistemi so različnih proizvajalcev, modelov in cenovnih razredov. Lahko kupimo material in ga naredimo sami, če se čutimo sposobne.

Kvaliteta namakalnega sistema za vrt pa je zelo odvisna od dobrega načrtovanja in vgradnje. Kot sem že omenil, je namakalni sistem dolgoročna naložba.

Zato je primerna odločitev za kvaliteten namakalni sistem in dobrega izvajalca. Ta vam zagotavlja garancijo na material, delo in poznejšo podporo po telefonu ali z osebnim obiskom.

 

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from