Sejanje trave

 

Sejanje trave je cenejši načina ozelenitve površine našega vrta. Preden se lotimo sejanja trave je dobro se pozanimati o slabosti in prednostih sejanja trave. Oglejte si hiter pregled slabosti in prednosti med sejanjem trave in polaganjem travne ruše!

Sejanje trave
Sejanje trave

 

Prednosti sejanja trave na vrtu

 

 • Cenejša izvedba od polaganja travne ruše
 • Fizično lažja izvedba kot polaganje travne ruše (priprava tal zahteva enako obdelavo)
 • Za svoj vrt si lahko izberemo svojo travno mešanico

 

Slabosti sejanja trave

 

 • Potrebna izbira letnega časa in upoštevanje vremenskih pogojev
 • Odvisno od vremena ozelenitev šele po nekaj tednih
 • Pohodna uporaba zelenice šele po nekaj mesecih, odvisno od vremenskih pogojev
 • Možnost erozije tal pred ozelenitvijo
 • Možnost škode od ptičev
 • Potrebno tretiranje s herbicidi proti pleveli
 • V veliko primerih dodatno saniranje manjših lukenj-zaplat posledica slabše kalitve ali rasti trave

Kot vidimo, je slabosti mnogo več kot prednosti pred polaganjem travne ruše. Tako se nam poraja vprašanje:

 

Zakaj sejati travo?

 

Odgovor je preprost. Zaradi ene od prednosti-cene. Sejanje trave je skoraj dvakrat cenejša. Govorimo seveda o začetni ceni. Večina investitorjev se tekom gradnje in obnove finančno izčrpa, tako iščejo cenejše rešitve.

So pa tudi lastniki vrtov, ki na zelenico gledajo kot nujno zlo in potrebujejo le ozelenitev vrta ne glede na izgled.

Vendar ne smemo biti krivični do izvedbe sejanja trave. Velikokrat smo že doživeli čudovite rezultate sejanja trave. Po rastni sezoni ni razlike ali pa je celo boljša kvaliteta zelenice kot po polaganju travne ruše.

 

Načini sejanja trave

 

 • Ročno sejanje z roko ali različnimi ročnimi trosilniki za gnojilo in ročnimi sejalniki
 • Strojna setev s profesionalno sejalnico, ki del semena vdela v zemljo in obenem valja površino
 • Vodna setev z vodno sejalnico-Hydroseeding
Vodna setev
Vodna setev

 

Izvedba sejanja trave

 

Izvedba sejanja trave je sestavljena iz več korakov:

 • Kontrola zemlje in njene sestave, kislosti-morebitna analiza, propustnosti. Trava potrebuje propustna srednje težka tla in ji odgovarja približno nevtralni Ph.
 • Odprava pomanjkljivosti in priprava tal. V najslabšem primeru zamenjamo zemljo v globini cca 20cm. Obenem moramo poskrbeti za propustnost globjih slojev, narediti drenažo.
 • Priprava nivojev, gnojenje, valjanje. Površino pripravimo na željene nivoje pločnikov, ceste, terase in podobno. Če nasipamo večjo globino zemlje je priporočljivo že vmes valjati. S tem preprečimo poznejše močno posedanje tal.

Gnojimo z organskimi ali z mineralnimi gnojili. Površino tudi čimbolj poravnamo. To je pomembno sploh, če se odločimo za robotsko kosilnico.

 • Sejanje trave, valjanje, če je potrebno. Sejanje izvedemo na že prej naštete načine sejanja. Uporabljamo kvalitetno seme travne mešanice, ki je primerna za našo klimo in lego.
Priprava za sejanje trave
Priprava za sejanje trave

 

Kdaj sejemo travo?

 

Primeren čas za sejanje trave je spomladi, ko so noči že toplejše in se tla ogrejejo nad cca 5°C in jeseni, dokler se tla in podnebje ne ohladita. Poleti sejanje trave ni priporočljivo. Takrat se prehitro pojavljajo predvsem ozkolistne pleveli in podnebje ima premalo padavin in vlage. Nežne mlade trave pa so izpostavljene močnemu soncu.

 

Kako zalivamo travo?

 

Po sejanju trave ni potrebno zalivati, če se nam ne mudi. Seme bo počakalo prvi dež in pričelo s kalitvijo. Po dežju oziroma prvemu zalivanju pa je nujno potrebno zalivati tudi po večkrat na dan z manjšimi količinami vode. Pomembno je le, da so tla vlažna ves čas kalitve in rasti mlade trave. Nato se zalivanje zmanjša.

Najbolje pa se obnese zalivanje z namakalnim sistemom za zelenice. Priporočljivo ga je vgraditi pred pripravo tal za sejanje trave.

Namakanje zelenice
Namakanje zelenice

 

Kako skrbeti za travo po sejanju?

 

Po sejanju je pomembno zalivanje površine, da se seme ne izsuši. Ko trava zraste cca 4-5 cm jo lahko prvič pokosimo. Kositi moramo po suhem in z ostro nabrušeno kosilnico.

Intenziteto namakanja zmanjšamo na dva do trikrat na teden z enako količino vode. Tako namočimo tla v globino, kar spodbudi travo, da se koreninski sistem razraste globlje. V tem primeru je trava manj podvržena temperaturnim šokom ali zmanjšanju padavin.  

Gnojimo z mineralnimi ali naravnimi gnojili nekaj tednov po setvi. Glede gnojil se posvetujemo pri prodajalcu gnojil oziroma z izvajalcem, ki je travo sejal. Prav tako glede škropljenja proti plevelom. Bolje, da neuki sami ne izvajamo ukrepov škropljenja, da ne pride do poškodb na travi.

Nepravilno škropljenje trave
Nepravilno škropljenje trave