Vodna setev

posted in: Naš blog | 0

Vodna setev

Vodna setev oziroma hydroseeding angleško je način ozelenitve površine z raznimi mešanicami semen. Vodna setev je tako odličen način sejanja cvetlic, domačih trav, sedumov na zelenih strehah.

 

Vodna setev
Vodna setev

 

 

Z mešanjem različnih vrst mulčev je vodna setev priporočljiva za stabilizacijo utrjenih površin brežine, za obnovo vegetacijske plasti, nadzora erozije.

 

Hydromulching
Ozelenitev po vodni setvi

 

Kaj je mulč?

 

Beseda mulč ima več pomenov. Mulč lahko nastane kot zmleti ostanki trave in rastlinja po mulčanju trave, obcestnih brežin.

Pri vodni setvi pa pomeni mulč zmlet material lesa ali celuloze, ki se po mletju stisnejo v bale. Te bale se dodajo v vodno sejalnico, kjer se zmes raztopi in zmeša z vodo.

 

 

Dodano bio lepilo v mešanici po nanosu vodne mase poskrbi, da se na posejani površini zmes strdi, zlepi in ustvari prekrovni sloj podoben filcu ali kopreni. Vodni setvi z dodanim mulčem pravimo tudi hydromulching.

Včasih so prekrovni sloj naredili preprosto s senom ali slamo. Vendar nastane problem takšnega načina, da se s slamo in senom prinese na površino veliko ostalih semen plevelov in trav, ki ne sodijo na zelenico. Mulč za vodno setev pa je brez primesi semen.

 

Ali je potrebno površino po vodni setvi zalivati?

 

Čeprav se sliši vodna setev nekako drugačno kot suha ročna ali strojna setev pa je potrebno površino po vodni setvi tudi zalivati. Zalivati jo je potrebno redno po navodilih izvajalca vodne setve. Lahko pa se izognemo ročnemu zalivanju in dodatnemu delu. Pred vodno setvijo damo vgraditi avtomatski namakalni sistem. Ta nam bo olajšal delo in skrbi vzdrževanja ozelenjene površine z vodo ter dodatno poskrbel za lepši videz.

 

Prednosti vodne setve

 

  • Vodna setev zelenic je takoj za polaganjem travne ruše najhitrejši način ozelenitve površine s travo.
  • Stroškovno je vodna setev cenejša od polaganja travne ruše
  • Z dodatkom mulča stabilizira površino podobno kot travni tepihi. Tako preprečimo izpiranje tal, dokler semena ne kalijo in se ustvari kvalitetna travna ruša
  • V vodno zmes lahko dodajamo različna gnojila, stimulatorje rasti, lepila, različni mulčni drobljeni material in tako pripravimo rastno pulpo za nanos na površino
  • Dodatki utrdijo površino tal in pospešijo kalitev semen in rast rastlin
  • Za razliko od setve travne mešanice s sejalnico lahko vodno setev izvajamo na mokrih že pripravljenih tleh

 

Kako izvajamo vodno setev?

 

Vodno setev in hydromulching zvajamo z vodno sejalnico ali hydroseederjem. To je naprava, ki jo sestavljajo cisterna za vodo, črpalka, cevi in razne spojke.

Od letošnjega leta izvajamo vodno setev z večjo, močnejšo profesionalno vodno sejalnico. Z njo lahko kvalitetno sejemo večje in zahtevnejše površine, kot so golf igrišča, parke, večje vrtove in brežine večjih naklonov.

vodna sejalnica
Vodna sejalnica

 

Sadilni material za vodno setev

 

Za izvajanje vodne setve uporabljamo kvalitetne travne mešanice odvisno od vrste terena , osončenja površine in področja, kjer se hydromulching izvaja (primorska, osrednja Slovenija,,).

Enako uporabljamo kvalitetne mulče in dodatke ameriškega in evropskega izvora  podjetja EURO-TEC

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from