Vzdrževanje zelenice

Vzdrževanje zelenice je pomembna naloga, ki nam vzame dosti časa, potrebnega znanja in skrbi. Zelenica spada med dražje zelene površine. Za optimalno in idealno vzdrževanje bi potrebovali namakalni sistem, robotsko kosilnico in vrtnarja za občasna opravila vzdrževanja. 

Vzdrževanje zelenice
Vzdrževanje zelenice

  

Košnja trate 

To je na vrtu najpogostejše opravilo. Kosilnica mora imeti ostre nože in koš v katerem se nabira odkošena trava. Tako pokošena trava ne leži na zelenici in duši živo travo. Kositi je potrebno v suhem vremenu, višina košnje pa je nekje 4-5 cm. V vročih dneh lahko višino košnje dvignemo in zmanjšamo izpostavljenost podlage soncu, v hladnejših dneh, jeseni pa višino zmanjšamo.

Nujna je redna tedenska košnja. Nikoli ne kosimo več kot 1/3 višine trave. Če slučajno pozabimo pokositi jo naslednjič raje odkosimo tretjino in po nekaj dneh zopet, da jo dobimo na željeno višino.

Najpreprostejši in dolgoročno učinkovit način košnje je z robotsko kosilnico. Zelenice košene z robotsko kosilnico in katere imajo urejeno namakanje, so redno gnojene so praktično brez pleveli in močno zgoščene!

 

 

Gnojenje trate  

 

Z odstranjevanjem pokošene mase odstranjujemo hranila, ki jih je potrebno nadomestiti. Gnojimo večkrat z manjšimi odmerki, še pred potrebo po hranilih. Lahko uporabimo gnojila s kontroliranim sproščanjem hranil, pri katerih na leto zadostuje štirikratno gnojenje. Gnojimo po košnji in po gnojenju zalijemo, da preprečimo morebitne ožige. Kadar nastopi vročina, prenehamo gnojiti. Novost je poznojesensko gnojenje, ko nadzemni deli ne rastejo več. Korenine še vedno asimilirajo, zato jim omogočimo kopičenje rezervnih hranil za uspešnejšo prezimitev in hitrejši začetek rasti spomladi.

 

Namakanje trate 

 

Spremenjene podnebne razmere, pogosta in daljša sušna obdobja zahtevajo na vrtu ustrezno namakanje. Vendar pazite da z nepravilnim namakanjem ne naredimo škode. Prepogosto zalivanje z majhno količino neposredno zmanjša koreninsko maso, pojavijo se nezaželene vrste trav, zmanjša se odpornost proti stresu.

Priporočljivo je vgraditi namakalni sistem zelenice. Tako porabimo manj vode, zalivanje pa je redno po nastavitvah.

Namakalni sistem moramo dobro poznati, ga vzdrževati in naravnati tako da zaliva enakomerno in izdatno. Za eno zalivanje porabimo toliko vode, da premočimo 15-20cm globoko, to je približno 20l na m2. Če ni naravnih padavin pri najvišjih dnevnih temperaturah:

– do 20 stopinj zalijemo vsakih 14 dni

– od 20 do 25 stopinj zalijemo vsakih deset dni

– nad 25 stopinjami zalijemo vsakih sedem dni.

 

V sončnem in vetrovnem vremenu namakamo pogosteje, vendar ne več kot dvakrat na teden. Zalivamo pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, najbolj je po košnji. Na leto naj ne bi porabili več kot 250 litrov vode na m2 površine.

 

Zbitost tal in rast korenin 

 

Nenehne obremenitve travne ruše s hojo, igranjem, košnjo in zalivanjem zbijejo vrhnjo plast rastnega sloja. Tla izgubijo prepustnost za vodo in zrak, upočasni se pronicanje odvečne vode, začne primanjkovati kisika. To ustavi rast korenin in takoj za tem celotno rast. Ukrepi, ki preprečijo zbitost tal:

 

– luknjanje (aeriranje) posebni stroji luknjači z votlimi tulci izmečejo čepe in naredijo šest do deset cm globoke luknje (400 lukenj /m2) čepe odstranimo in luknje zapolnimo s kremenčevim peskom.

 

– zračenje (vertikutiranje) z vertikatom izmečemo vse nepreperele ostanke organske mase (polst-filc). Izmetani material odstranimo

Zračenje zelenice
Zračenje zelenice

 

– peskanje: po trati potrosimo kremenčev pesek ali mešanico( top dresing). To zmanjšuje zbitost in ustvarjanje polst- filca. Hkrati povečuje zračnost in odpornost proti obremenitvam.

 

 

Varstvo trate 

 

Najboljše varstvo pred pleveli, boleznimi in škodljivci je gosta pravilno vzdrževana travna ruša z globokimi koreninami. Priporočamo preventivno škropljenje proti snežni plesni in zatiranje širokolistnih plevelov po potrebi.