Tukaj so napisani nasveti za vse, ki jih zanima travna ruša in priprava tal za travo.

Zelenica na vrtu, ki nam je v veselje in lep izgled nam nudi željo po hitri zatravitvi in sajenju rastlin, ki so vključene v kontekst ureditev vrta. Priprava tal za travo je velikokrat narejena na hitro in poceni. Veliko razmišljamo in povprašujemo na kakšen način bi površino zatravili. Pozabimo pa na ukrep, ki nam pozneje zagotavlja optimalno rast in vzdrževanje zelenice

travna ruša

 

Na kaj smo pozorni pri pripravi tal za travo

 

Za novo travo se odločamo bodisi po novogradnji hiše, objekta ali za obnovo že obstoječe zelenice, ki nas ne zadovoljuje več s svojim izgledom. Nekateri lastniki novogradenj se že pri izkopu vedejo mačehovsko do zemlje.  Tako ob pripravi terena za zidavo mešajo kvalitetno zemljo z zemljo slabše kvalitete ali jo celo prodajajo.

 

 

Odločijo se tudi za zasipanje in dvigovanje površine na zahtevani nivo terena za gradnjo. Pri tem pa sloja zemlje ne odstranijo in deponirajo za nasutje površine po koncu gradnje.

 

Priprava tal za travo in sajenje rastlin se tako prične že na začetku gradnje.  Pozorni moramo biti na vse inštalacije, ki bodo potekale pod zemljo, kot so kanalizacija, čistilne naprave, elektrovodi in vodovod, strelovod, sonde, vrtine, itd. Pomembno je odvajanje odvečne vode. Če so tla slabo prepustna je potrebna dobra drenaža, ki bo preprečevala zastajanje vode. 

 

Že med samo gradnjo lahko s postopnim zasipanjem površine skrbimo za pravilne sloje zemljin. Kvalitetno zemljo si pustimo za zgornji sloj, ki mora biti debel vsaj 20 cm. Prekritje okolice nasute z gradbenim materialom, ilovico in slabo zemljo s samo 10 cm ali manj kvalitetne zemlje nam ne bo dalo dolgoročnega pričakovanega rezultata rasti rastlin.   

 

Šele, ko so dani osnovni pogoji z dobro podlago se lahko pričnemo pogovarjati o pripravi zgornjega sloja in na kakšen način bomo zatravili površino.

 

Priporočamo še: storitve v zvezi z nego trave preko naše ponudbe namakalnih sistemov.

 

 

Travna ruša ali sejanje trave?Priprava zemlje za setev

 

 

Oba načina zatravitve na koncu pokažeta podoben izgled. Pogoj je, da sta ukrepa izvedena kvalitetno s kvalitetnim materialom. Navodil izvedbe ozelenitve površin je veliko bodisi na internetu, knjigah, brošurah. Vendar je bolje setev trave in polaganje travne ruše prepustiti profesionalcem. 

 

 

Z namenskimi stroji za obdelavo zemlje, sejalnico za strojno setev, kvalitetnem gnojilom in z uporabo profesionalne travne mešanice je uspeh izvedbe večje. Poleg tega pa so njihove izkušnje in znanje močan razlog za najem takšnega izvajalca.

 

 

S posvetovanjem in dobljeno ponudbo je odločitev načina zatravitve lažja.
Razlika med polaganjem travne ruše in setvijo trave – preberi več