Cisterna za vodo

posted in: Naš blog | 0

 

Cisterna za vodo nam omogoča shranjevanje vode za različne namene. Vodo lahko natočimo iz vodovoda, vrtine, potoka ali deževnico iz streh. Kaj pridobimo s cisterno za vodo si lahko preberete v prispevku.

 

Kakšne cisterne za vodo lahko uporabimo?

 

Cisterna za vodo je lahko iz različnih materialov:

  • PVC plastike,
  • obstojnega polietilena, ki je robusten, ekološko razgradljiv, 
  • železa, ki ni priporočljiva za shranjevanje vode
  • poliestra

Postavimo jih lahko na različne načine:

  • na zemljo, beton..
  • na enostavne podstavke bodisi betonske, lesene…
  • vgradimo v zemljo, 
Cisterna za vodo
Cisterna za vodo

 

Zakaj potrebujemo cisterno za vodo?

 

Vodo iz cisterne potrebujemo za različne namene. Največkrat je namenjena za zalivanje rastlin na vrtu, koritih in drugje. Zalivamo lahko s kanglo, vedrom ali preko črpalke. 

Cisterna za vodo je v takšnem primeru uporabljena za zbiranje deževnice. Deževnica je mehka voda, katero rastline najbolje izkoristijo. Prav tako je zbiranje deževnice ekološko usmerjeno in obenem zastonj, če ne upoštevamo strošek namestitve cisterne za vodo.

 

Cisterna za vodo za namakalni sistem

 

Voda iz cisterne je lahko tudi vir za namakalni sistem hišnega vrta. Namakalni sistem, ki se napaja z vodo iz cisterne lahko zaliva zelenjavni vrt, korita, zelenico. Potrebno pa je vedeti, kako veliko cisterno za vodo potrebujemo. Za namakalni sistem je primerna vgradna cisterna za vodo. Skrita pred soncem ima manj pogojev za ustvarjanje alg, ki lahko zelo motijo delovanje sistema. Prav tako je potrebno uporabljati čistilne filtre za vodo. Ti preprečujejo vdor nečistoč in trdih delcev v namakalni sistem.

Kako veliko cisterno potrebujemo?

Koliko vode potrebujemo na zalogi je odvisno od tega kaj bomo zalivali in kako je podnebje bogato s padavinami. Večkrat se zgodi, da se kupi premajhna cisterna za vodo. Če se bo uporabljala za namakalni sistem zelenice bo potrebno precej vode. Trava potrebuje vsaj 25 do 35 litrov vode na kvadratni meter v enem tednu v poletni sezoni, odvisno od temperatur. Primer: za 100 m2 zelenice potrebujemo 2500 litrov do 3500 litrov vode na teden.

Zavedati se moramo tudi dejstva, da padavin v poletnih mesecih ni veliko oziroma so le maloštevilni  močni nalivi. To pomeni, da moramo v kratkem času ujeti čimveč vode, kar pomeni večja cisterna za vodo. V jeseni in spomladi, ko je ponavadi padavin v izobilju pa ni več potrebno toliko zalivati.

Želite dobiti brezplačno ponudbo za vgradnjo namakalnega sistema >>>

 

Ali potrebujemo cisterno za vodo?

 

Če imamo namen cisterno za vodo uporabljati za namakanje zelenice nabavimo večjo cisterno. Naj bo to cisterna volumna 10 kubičnih metrov in več. V vsakem primeru pa bomo morali v cisterno pripeljati še vodo iz vodovoda. Ta nam bo polnila rezervoar, ko zmanjka deževnice, namakalni sistem pa jo vseeno potrebuje za zalivanje.

Včasih pa je smiselno preračunati, če se nam mogoče bolj splača uporabljati vodo iz vodovoda ali narediti vrtino. Če imamo slednjo možnost je to dolgoročna rešitev. Še zmeraj imamo lahko manjšo cisterno za vodo iz katere bomo uporabljali vodo za zalivanje rož, zelenjave in podobno. 

 

Kontejner – cisterna za vodo

 

Velikokrat ljudje sprašujejo, kako narediti namakalni sistem, ki bo uporabljal vodo iz preprostih 1000 litrskih kontejnerjev. Ti so postavljeni na podstavkih na določeni višini.

Nikakor se to ne priporoča. Voda v takšnih kontejnerjih je polna alg, ki maši sistem. Ker deluje le na prosti pad, nima potrebnega tlaka, ki bi porival vodo skozi filtre. Tudi razpršilci in kapljične cevi potrebujejo ustrezen tlak v sistemu. Če pa naredimo enostaven kapljični sistem s kapljičnimi cevmi se le te sčasoma zamašijo in zalivajo neenakomerno.  Nazadnje nam zopet ostane ročno zalivanje s kanglo.

Kontejner za vodo
Kontejner za vodo

 

 

 

 

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from