Kako do cene namakalnega sistema za travo?

posted in: Naš blog | 0
Namakalni sistemi za travo cena
Razgiban vrt

Dobiti jasen odgovor na vprašanje kakšna je cena namakalnih sistemov za travo,  je zelo težko. Lahko se jo poda kvečjemu približno za orientacijo. Vendar so bili primeri, ko so ob podrobni sestavi ponudbe po načrtu, bila odstopanja od orientacijske cene kar velika.

 

V trgovini je enostavno za preprost izdelek dobiti ceno. Zaplete pa se, ko potrebujemo kompleksnejši izdelek ali storitev. Če mislimo na nadzemni namakalni sistem sestavljen iz gumijaste cevi in pršilnika je lahko izvedeti ceno namakalnega sistema za travo.
.

Več: Zalivalni in namakalni sistemi, kapljične cevi in sistemi za vrt

 

Kar pa se tiče za podzemni namakalni sistem za vrt, je zadeva drugačna. Ne moremo ga preprosto kupiti v trgovini, prinesti domov, položiti in ga uporabljati. 

 

V nadaljevanju bom na grobo prikazal dejavnike, ki vplivajo na ceno.

 

Kaj določa ceno namakalnega sistema za travo?

 

Površina in relief vrta / trave

 

Preprosta oblika vrta

Reliefne oblike vrta nam narekujejo vrsto in postavitev zalivanja. Lahko pride do pretiranega izpiranja zemljine ali pa nekje razpršilci sploh ne zalijejo kot bi pričakovali.

Večja kot je površina, več okrasnih rastlin in trave je potrebno zalivati. Večje dimenzije vrta pomeni več razpršilcev, cevi, kopanja kanalov, vgradnje komponent. Ali je to res pa nam pogojuje naslednji dejavnik.

 

Oblika vrta

 

Lahko je vrt večjih dimenzij in preprostih oblik kvadrata, pravokotnika. V tem primeru bomo lahko namakali površino z manj razpršilci daljšega dometa, ki jih enostavno vgradimo v vogale nadalje računamo na zaporedno prekrivnost razpršilcev.

 

Kadar pa je vrt manjši ter razgiban z okroglinami, ozkimi prehodi in razdrobljene površine postane razporeditev težja. Potrebno bo zalivati z več razpršilci krajšega dometa, več sekcij zalivanja, kar pomeni več elekromagnetnih ventilov, posledično tudi večstezno krmilno uro.  

 

Pretok in pritisk vode

Načrtovanje namakalnega sistema neravnih oblik vrta

 

Omenjena faktorja v veliki meri določata ceno namakalnega sistema. Manj kot imamo pretoka vode, pogojeno seveda s pritiskom, več sektorjev moramo načrtovati. Posledično to pomeni zopet več elektromagnetnih ventilov, večstezno krmilno uro, več cevi, več dela z vgradnjo. 

 

Zasaditev vrta

 

V primeru ozelenitve vrta samo s travo je načrtovanje enostavnejše, kot če vrt zasajamo še z drugimi okrasnimi rastlinami. Vsaka cvetlična in zelenjavna greda, grmovnice in celo drevesa spremenijo razpored in vrsto zalivanja. V primeru žive meje in zasajenih gred bomo potrebovali kapljično namakanje – cena bo tako višja. Prav tako zadevo podražijo namakalni sistemi za rastlinjake

 

Grmovnice, sploh, če so sajene na večih delih vrta zahtevajo podrobno razporeditev razpršilcev, da se površina zalije z vseh strani. Z drevesi, ki imajo na začetku manjši obseg debla ni ovir. Te nastanejo, če je drevo necepljeno, gensko visoko s poznejšim večjim premerom debla. Takrat lahko za deblom ostane trava suha, če ni prekrivnosti od sosednjega razpršilca.

 

Grajeni elementi

 

Tudi grajeni elementi na vrtu nam razdrobijo zalivanje na več sekcij. Lahko so to vodnjaki, skulpture, vrtne hiške…

 

Dodatne komponente namakalnega sistema

 

Kot dodatne komponente se štejejo senzor dežja, senzor vlage, senzor zmrzali, vremenska postaja. Izbira teh spada še med nujne pripomočke, ki nam z optimizacijo omogočijo, da zalivalni sistem deluje racionalno.

Vodenje namakalnega sistema preko radijskih valov, mobilne aplikacije ali interneta pa spada med nadstandardne komponente, ki niso nujni.

 

Ali po vsem tem opisovanju dvomite v nujnost namakalnega sistema za travo. Če želite, lahko o tem preberete več.  

 

 

Še vedno ne vem, kakšna je cena namakalnega sistema za travo? 

 

Povzetek opisanega je prikaz unikatnosti namakalnega sistema za različne vrtove, zato ni enotne cene. Z upoštevanjem vseh dejavnikov ugotovimo, da manjša površina ne pomeni nujno cenejši zalivalni sistem in obratno. Za  ceno je  potrebno premeriti vrt, vnesti opisane dejavnike in na podlagi načrta sestaviti vrednost namakalnega sistema.  

 

Če želite vam ponudbo na podlagi obrazca, ki se nahaja tukaj, sestavimo mi.

 

Vas zanima kako lahko po načinu namakalni sistem naredi sam s pomočjo enostavnega orodja in kanček ročne spretnosti vgradnjo izvedete sami? Preverite na povezavi.

 

Nov namakalni sistem s pomočjo hitrega kredita 

 

Ena od možnosti za financiranje namakalnega sistema na vašem posestvu oz. travniku, je tudi financiranje s pomočjo hitrega kredita. Različne banke ponujajo (ob različnih časovnih obdobjih), različne vrste kreditov, za financiranje naložbe v namakalni sistem, pa se največ strank, odloča preko hitrega kredita. 

S hitrim kreditom interesenti za namakalni sistem pridete do denarja takoj, denar je nakazan na račun investitorja, novejši in ugodnejši hitri krediti pa več ne zahtevajo izpolnjevanje kreditnih dokumentacij pri delodajalcih, imajo fiksno obrestno mero in zagotovljene enake mesečne obroke do konca izplačevanja kredita.

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from