Polaganje travne ruše in kje kupimo kakovosten travni tepih

posted in: Naš blog | 0

Travna ruša je prisotna na našem trgu že nekje 25 let, pa vendar nekatere stranke ne vedo točno, kaj to sploh je. V prispevku bom opisal ali odgovoril na nekaj vprašanj, ki mi jih ljudje zastavljajo. Osnovna vprašanja se ne nanašajo na samo izvedbo polaganja travne rušo, ampak na njihovo zanimanje. Kaj sploh je polaganje travne ruše in kje jo kupiti.

 

Kaj je travna ruša?

 

Veliko ljudi pojmuje travno rušo kot umetno travo, nekateri jo primerjajo celo s plastično. Pa vendar je travna ruša čisto naravna trava za zelenice. Vzgojena je pri pridelovalcihPolaganje travne ruše travne ruše ali kot jo z drugo besedo imenujemo tudi travni tepihi.

 

Kako se vzgaja travna ruša?

 

Vzgoja se prične s skrbno pripravo podlage – zemlje. Nekateri imajo naravno dobre pogoje zaradi svoje geografske lege, drugi pa morajo to nadomestiti z dobavo dobre zemlje ali  mivke. Po strojni pripravi se površina poseje z travno mešanico, ki vsebuje različna travna semena. Teh mešanic je veliko vrst, ki so prilagojena za določena območja. Po nekaj tednih, ko semena vzklijejo se prične prava vzgoja. Obvezna redna dva ali trikratna tedenska košnja, zalivanje, gnojenje, morebitno tretiranja s herbicidi in redni ciklični pregledi zelenice.

 

Koliko časa se travna ruša vzgaja?

 

Čas vzgoje je odvisen od klimatskih razmer, vrste posajenega travnega semena in prizadevnosti pridelovalca travnega tepiha. Pridelovalcu travne ruše, pri katerem sem takrat delal je uspelo z intenzivnostjo izvajanja vzgoje travno rušo primerno za rezanje vzgojiti v sedmih mesecih.  Vendar je potrebno za vzgojo kvalitetne travne ruše računati nekje dve rastne sezone. Bistvena pogoja na koncu sta primerna kondicija in gostota trave ter razraščenost koreninskega sistema z zemljo, da se travna ruša lahko strojno odreže s kombajnom ali ročnim rezalcem.

Tako lahko iz vidika vzgoje travne ruše sami ocenimo, da cena, ki jo plačamo za kvadratni meter ni visoka. S tem praktično kupimo precej porabljenega dela, znanja in materialov vzgojitelja travne ruše. 

 

Polaganje travne ruše – kaj je to?polaganje trave

 

Polaganje travne ruše je način izvedbe pri kateri zvitke travne ruše enostavno položimo na pripravljeno podlago in zvitek odvijemo. Pri polaganju moramo paziti na stike robov , dober stik s podlago in pravilen postopek krojenja okoli okroglin in raznih ovir.

Zavedati pa se moramo, da je postopek polaganja travne ruše fizično zahteven. Če imamo večjo površino lahko to predstavlja kar precej ton tovora. Kvadratni meter travne ruše tehta od 15 kg pa tudi do 40 kg, odvisno od namočenosti zvitka travnega tepiha. 

Če vas zanima postopek izvedbe polaganja travne ruše, vas povabim tudi na članek Polaganje trave – postopek.

 

Kje kupiti travno rušo?

 

Pridelovalcev travne ruše  je glede na malo Slovenijo kar nekaj. Travno rušo lahko kupite pri njih ali pa vam jo priskrbi vrtnar s katerim se dogovorite tudi za izvedbo polaganja travne ruše. Cena travne ruše in izvedbe med izvajalci in pridelovalci ne odstopa veliko ali pa nič. Glede na težo tovora  in s tem ceno prevoza je pa bolje nabaviti travno rušo pri lokalnem pridelovalcu, kjer je trava tudi prilagojena – aklimatizirana na lokalno podnebje. Meni najbližji pridelovalec travnih tepihov je travna ruša Vilar v Dobu pri Domžalah.  

 

Tukaj vam lahko ponudimo izvedbo polaganja kvalitetne travne ruše ali strojnega sejanje trave kvalitetne travne mešanice.  

 

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from