Polaganje trave – opis postopkov za polaganje travne ruše

posted in: Naš blog | 0

Polaganje trave je eno od načinov zatravitve površine okolice objekta. Predstavlja hitro in enostavno ozelenitev, ob kateri lahko že prvi dan uživamo in si spočijemo oči. Za tiste, ki se počutite fizično sposobni in bi radi travno rušo položili sami opisujem postopek polaganja od priprave zemlje do končnega zalivanja položene trave.

 

Kaj potrebujem pripraviti za polaganje trave?

 Polaganje trave

Kot je dober temelj osnova hiše je tudi dobra zemlja osnova za dobro rast in kondicijo trave. Zbita, težka tla nikakor niso dobra podlaga za travno rušo. Zemlja naj bo rahla, humusna in prepustna. Zgornji sloj nekje 10 cm je najbolje pripraviti z mešanico kvalitetne zemlje, kremenčevega peska in humusa. Površino izravnamo, izvedemo potrebne padce terena zaradi ustreznega odtekanja meteorne vode ter povaljamo z valjarjem.

Valjar nikakor ne sme biti težek gradbeni, temveč lažje izvedbe teže okoli 100 kg. Prav tako ne valjamo mokre zemlje, ker se bo lepila na valjar. Zavedati se moramo, da podlago delamo prepustno, rahlo in je ne smemo na koncu zopet zbiti.  

Pred polaganjem travnih tepihov zemljo pripravimo nekje 1-2 cm nižje od nameravane končne višine travne ruše. Površino še pognojimo z mineralnim gnojilom v količini 35 g na kvadratni meter in ga narahlo zagrebemo z grabljami v zemljo.  Zaradi enakomerne razporeditve gnojilo potrosimo z ročnim trosilnikom.

 

Polaganje trave

 

Pred pričetkom polaganja travnih tepihov si priskrbimo oster tapetniški nož. Razne sekire, mesarske nože in rovnice raje ne uporabljajte. Rezi travne ruše ne smejo biti raztrgani, temveč se morajo dobro prilegati rob travnega tepiha do roba sosednjega travnega tepiha. Z zvitki travne ruše delajte skrbno, saj z priprava zemlje za polaganje travnih tepihovgrobim ravnanjem rahljate in trgate koreninski sistem travne ruše, ki drži tepih skupaj.

Travna ruša se polaga zvitek poleg zvitka. Vsak zvitek pa polagajte z zamikom glede na sosednji zvitek. Tako so stiki med položeno travno rušo manj vidni. Zvitki travne ruše se morajo dobro stikati med sabo, ne smejo pa se prekrivati, da ne pride do odmiranja spodnje trave. Na mehki podlagi si lahko pomagamo z deskami po katerih hodimo. S tem manj poškodujemo travno rušo obenem pa še ročno tlačimo in valjamo. Po končanem polaganju pride na vrsto še zadnje pomembno dejanje – valjanje in  zalivanje travne ruše.

 

Zalivanje trave

 

Po končanem polaganju travnih tepihov površino okoli pomedemo in očistimo. Položeno travno rušo povaljamo, pregledamo in pričnemo z zalivanjem. Zalivamo tako, da ne hodimo po zaliti travi. S tem preprečimo poškodbe na travi, ki jih lahko naredimo s hojo. Prvo zalivanje travne ruše je zelo pomembno. Namočiti moramo ne samo travno rušo, temveč podlago do nekje 20 cm globine. To pomeni približno 20 do 25 litrov vode na kvadratni meter. Na primer:

  • za prvo zalivanje 100 m2 položene travne ruše potrebujemo 2500 litrov vode
  • vsakodnevno naslednje zalivanje pa nam porabi še dodatnih približno 1000l vode za 100 m2 trave
  • tako intenzivno se zaliva 7-10 dni, dokler se travna ruša ne sprime s podlago

Res pa je količina porabljene vode za zalivanje odvisna od letnega časa v katerem polagamo travno rušo, trenutne podnebne klime, nagiba terena in od lege parcele. Zato jenamakanje travne ruše potrebno pred polaganjem travnih tepihov preveriti, kako je z zalivanjem.  Poznejše zalivanje zahteva manjšo količino in le dva do trikratno zalivanje na teden.

Zaradi potrebe travne ruše po vodi močno priporočam, da se vgradni namakalni sistem za travo. Moje priporočilo ne izhaja iz dejstva, ker sami vgrajujemo namakalne sistema, temveč iz dolgoletnih izkušenj na terenu. ne pojavlja se problem zalivanja spomladi ali jeseni. Precej vestni moramo biti pri namakanju trave v sušnih obdobjih meseca junija, julija in avgusta.

Vas zanima več o namakalnem sistemu za vrt in zakaj ga potrebujemo? Preberite<<<<

Potrebujete vgradnjo avtomatskega namakalnega sistema? Želite brezplačno ponudbo namakalnega sistema za vrt 

 

Kdaj se lahko prične košnja travne ruše?

 

Košnja travne ruše se lahko prične nekje po desetih dneh po polaganju travnih tepihov. Takrat se ob rednem zalivanju travna ruša dobro sprime z matično podlago. Pa vendar bodimo vseeno previdni in pozorni na morebitno poškodbo na ruši. S kolesi kosilnice lahko pri obračanju privzdignemo travno rušo ali kakšen manjši kos trave kosilnica celo posesa.

 

Ali se lotim polaganja trave sam ali najamem vrtnarja?

 

Kot sem že na začetku omenil, pišem ta preprosta navodila za ljudi, ki se čutijo sposobne to izvesti sami. S tem se nekaj naučijo in obenem privarčujejo nekaj denarja.polaganje travne ruše

Ampak ali ga res??

Navodila so videti enostavna. Cel postopek polaganja travne ruše zajema strojna in ročna dela. Tu so še prevozi, čiščenja, zemlja, gnojila in še nepredvidena dela. Navsezadnje pa je tu še naša garancija. S tem ne morete pričakovati več mesečne ali letne garancije, ki jo ne morete dobiti, ker je trava živa stvar in je potrebna redne skrbne nege lastnika. Takšna garancija je možna le ob dogovorjeni tedenski oskrbi vrtnarja.

Naša garancija brez tedenskega vzdrževanja pa so kvalitetna izvedba polaganja travne ruše, začetna navodila za vzdrževanje travne ruše, odzivni čas reševanja morebitnih problemov in pridobivanju del na podlagi priporočil zadovoljnih strank.

 

Kako pridobim ponudbo za polaganje trave?

 

Za pridobitev okvirne ponudbe potrebujemo:

  • čim bolj natančne mere vrta ali že izračunano kvadraturo.
  • dostop do objekta
  • ali je potrebno staro travno rušo še odstraniti
  • ali je potrebno podlago še pripraviti  

                                       ***********************

Če vas zanima kakovostno polaganje travne ruše, se preko kontaktne možnosti priporočamo tudi mi.

 

  

 

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from