Urejanje okolice in vrta

posted in: Naš blog | 0

Urejanje okolice in vrta je izziv vseh tistih lastnikov, ki si želijo imeti prijetno urejeno tudi zunanje okolje bivalnega prostora.

 

Urejanje okolice in vrta – kaj to pomeni?

 

zanemarjena okolica pred urejanjem
okolica po grobi ureditvi

Odvisno od človeka in njegove vizije je odvisna tudi urejanje okolice. Nekateri imajo vizijo po nekaj letih zanemarjenja okolice svoje hiše le to malo pospraviti.
Odstrani se navlaka, ki se s časoma nabere. Odstranjevanje starih odsluženih stvari okoli hiše in na vrtu je prednostna naloga pospravljanja. Na zelenici so igrala, za katere so otroci že premajhni in ne služijo več nikomur. Tudi zelenjavni vrt je zanemarjen in zapuščen. Mogoče je čas, da se na njemu začnejo zopet gojiti rastline za lepši videz ali za gurmanske užitke.

Pomen urejanja okolice hiše in vrta pa je lahko tudi drugačen. Tudi urejena okolica po nekaj letih spodbudi človeka k spremembi. Zaželimo si sadnih dreves in zelenjavnih gred, drugačnih rastlin, grajenih elementov, vrtnih poti….Možnosti, ki nam jih ponuja okolica naši hiš je ogromna. Vsak ima svoj pogled, želje in pričakovanja. Lahko rečemo, da kolikor je različnih lastnikov hiš, objektov, toliko je lahko različnih okolic hiš in vrtov. Skupna predstava večine lastnikov vrtov pa je zasajen vrt z okrasnimi rastlinami, urejena  travna ruša, namakalni sistem, letna kuhinja, miza in stoli v prijetni senci in veselje na obrazu domačih.  

Navsezadnje pa je urejanje okolice hiš in vrta izvedba, ki pride zmeraj na koncu preurejanja ali novogradnje hiše ali drugega namenskega objekta. V teh primerih je potrebno na to misliti že pred ali med gradnjo. Primer sta recimo elektrika in voda izven objekta. Pozneje je dražje in težje priskrbeti elektriko za vrtne lučke. Tudi voda za namakalni sistem na vrtu je zadeva, na katero pomislimo prepozno. Nič nas ne stane med gradnjo vgraditi kakšno cev in kabel več, pa četudi to ne potrebujemo takoj.  

 

Kako se lotiti urejanja okolice in vrta?urejanje okolice in vrta

 

Zopet je način, kako urediti okolico odvisen od lastnika. Nekateri imajo sami dovolj idej, fizične sposobnosti, volje in potrpežljivosti. Lahko se zadeve loti sam in počasi doseže zamišljen cilj. Drugi imajo dobre ideje pa nimajo volje in ne sposobnosti. Zopet tretji bi vse naredili z veseljem pa ne vedo, kako in kaj postoriti.

Za vse je rešitev. Trenutno imamo na razpolago veliko stvari, ki nam urejevanje okolice hiš in vrtov olajša:

  • po televiziji je veliko oddaj na to tematiko
  • redno izhaja več revij na temo urejevanja okolice
  • na internetu najdemo nešteto slik, prispevkov in idej (1)
  • v vrtnih centrih se da dobiti vso potrebno hobi orodje, reklame in nasvete
  • parki po Sloveniji so lepo urejeni in nam kažejo smeri zelene ureditve
  • dobre nasvete in načrte se da dobiti pri krajinskih arhitektih in krajinarjih
  • izvajalci urejevanja okolice objektov in vrtov so bolj ali manj vsi kvalitetni in cenovno dostopnejši kot včasih

Naše priporočilo načina izvedbe ureditve okolice hiše in vrta je preprosto. Imeti željo, načrtovati in narediti. Kot izvajalci urejevanja okolice in vrta ne pišemo to zgolj zaradi reklame. Izkušnje na terenu potrjujejo, da je velikokrat bolj smotrno najeti in plačati krajinarja za izris načrta ureditve. Dobljeni načrt ali dobro lastno idejo pa zaupajte kvalitetnemu izvajalcu.

 

Koliko stane urejanje okolice in vrta?

 

Odgovor na to vprašanje damo ponavadi v obliki vprašanja: rad bi imel hišo, koliko to stane? Na ceno ureditve vplivajo želje lastnika, uporabljeni materiali, načini vgradnje, zasaditve in navsezadnje od višine financ, ki jo je lastnik pripravljen odšteti za svoj izgled okolice in vrta. Po nekaterih gradbenih izračunih naj bi strošek urejevanja okolice hiše predstavljal okoli 5% višine vrednosti objekta.  

 

Želite pridobiti nasvet in ponudbo urejevanja Vaše hiše in vrta <<<< kliknite Tukaj in nam pišite, veselimo se vašega povpraševanja.

 

 

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from