Sejanje trave na vrtu – kdaj izvajamo setev

posted in: Naš blog | 0

Lastniki vrtov, ki si želijo imeti urejeno zelenico na vrtu se večkrat soočajo z izvedbo zatravitve. Eden od ukrepov zatravitve vrta je sejanje trave na vrtu. Pri tem se poraja vprašanje; kdaj sejati travo. To vprašanje je lahko glede odločanja med polaganjem travne ruše ali sejanjem trave na vrtu. Lahko pa se vprašanje nanaša tudi na sam čas setve trave.

 

Sejanje trave ali polaganje travne ruše

 

Polaganje travne ruše
Travna ruša

Odgovor na vprašanje je odvisen od več dejavnikov:

  • Velikosti površine namenjene zatravitvi
  • Oblika terena
  • Čas sejanja
  • Pričakovana hitrost ozelenitve in uporabe zelenice
  • Zmožnost oskrbe zelenice z vodo
  • Finančnih zmožnosti

 

Sejanje trave na vrtu – kdaj izvajamo setev 

 

 

sejanje trave na vrtu
Sejanje trave

Priporočljiva setev trave je spomladi, ko se tla ogrejejo na cca 7 – 8°C ali pozno poleti, zgodaj jeseni. Takrat je dovolj vlage, temperature so še dovolj visoke, rast plevelov pa se umiri. Tako ima trava poleg začetnega gnojenja dovolj časa, da zraste do višine že primerne za košnjo.

 

Sejanje trave na vrtu je včasih odvisna tudi od sreče. Zaradi nuje smo sejali tudi že v mesecu juniju, juliju. To je za setev trave najhujše obdobje. Pride do pomanjkanja vode, ožiga mladih bilk ali do pretirane rasti trave ob gnojenju in zadostnem zalivanju trave.

Ampak s previdnim začetnim gnojenjem, optimalnem in primernem zalivanju trave ter malo sreče z ohladitvijo ozračja, je setev uspela. Kalitev je bila uspešna, razvoj trave pa je bil kljub manj ugodnim pogojem zadovoljiv.

 

 

Zalivanje vrta po setvi trave

 

 

košnja trave
Prva košnja trave

Zalivanje po sejanju trave ne potrebuje večje količine vode. Pomembno je predvsem redno zalivanje po celi površini. Dovolj je vedno mokra zemlja v globini nekaj centimetrov. Nič ne pomaga prekomerno zalivanje, kateremu sledi daljše obdobje brez zalivanja. V tem času se vrhnja plast zemlje osuši, seme, ki je že pričelo kaliti pa propade.

 

Najboljši način zalivanja trave po setvi je namakalni sistem za travo. Na krmilni uri se programira večkratno dnevno namakanje z manjšo količino vode oziroma s krajšimi ciklusi namakanja.

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from