Namakalni sistem na daljavo

posted in: Naš blog | 0

Namakalni sistem na daljavo

 

Namakalni sistem na daljavo je že dolgo želja izvajalcev namakalnih sistemov. Velikokrat smo si želeli nastaviti celoten namakalni sistem ali vsaj posamezen sektor na drugo optimalno nastavitev ne da bi morali iti do krmilne ure ali se vozili do krmilnika na lastnikovem vrtu. 

 

Preprost zalivalni sistem?

 

Še vedno se nam zdi najceneje zalivati z vrtno cevjo. Druga možnost je vrtna cev na katero priklopimo premikajoči zalivalec. Da to nadgradimo dodamo še preprosto časovno uro (timer) in to je naš zalivalni sistem.

Ura za zalivanje vrta
Ura za zalivanje vrta

 

Ob takšnem zalivalnem sistemu imamo naslednje dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost in ceno zalivanja:

  • Cena sestavnih delov ki je sorazmerno nizka
  • Čas in skrb za prestavljanje zalivalcev in pospravljanje cevi
  • Usklajevanje ure, če jo imamo
  • Poraba vode, ki jo velikokrat porabimo mnogo preveč, kot je potrebno.
  • Neenakomerno zalivanje delov zelenice in vrta. Ponekod premalo, drugje mnogo preveč
  • Izgled vrta zaradi neenakomernega zalivanja in zaradi razvlečenih cevi po celem vrtu

 

Vgrajen podzemni namakalni sistem

 

Vgradnja profesionalnega namakalnega sistema je na začetku večji strošek. Treba je razumeti, da takšen sistem sestavljajo elektromagnetni ventili, trpežne alkaten spojke in cevi, razpršilci s spojnim materialom, jaški, senzorji in krmilno uro. Vse skupaj pa je potrebno pravilno vgraditi, kar poleg veliko fizičnega dela zahteva tudi izkušnje in znanja.

Vendar vam namakalni sistem ob pravilnem načrtovanjem, vgradnji in triletni garanciji deluje 10 in več let. Ob tem pa se izognete naštetim slabostim zalivanja s cevjo in površinskim zalivalci.

Senzor dežja in vlage skupaj s krmilno uro uravnavajo kdaj zalivati in koliko za posamezen del zelenice in vrta. Spremembe na krmilni uri pa je potrebno opravljati osebno s fizično prisotnostjo.

 

Upravljanje z namakalnim sistemom

 

Po vgradnji namakalnega sistema se opravi razlaga in krajše izobraževanje naročnika ter izroči navodila za opravljanje. Kljub temu se večidel lastnikov vrtov ne znajde takoj pri novih nastavitvah krmilne ure in razpršilcev namakalnega sistema. Zadeva je včasih kompleksnejša kot se nam zdi. Takrat potrebujejo pomoč. Če je le mogoče se veliko stvari pomenimo po telefonu. Večkrat pa to ne gre in potrebujejo našo osebno podporo.

 

Ker je interakcija med uporabnikom ali instalanterjem možna le fizično je potrebno priti na objekt. V sezoni, ko je polno dela, je problem se voziti do naročnika. Po natrpanih cestah, mimo cestnih zapor in žal včasih čakati ob prometnih nesrečah. Čas premikov je velikokrat dražji in daljši od samega dela in posega pri naročniku.

V takšnih primerih ali pa če je lastnik odsoten dalj časa se izkaže upravljanje namakalnega sistema na daljavo.

 

Kaj pomeni Namakalni sistem na daljavo?

 

To je že zgoraj opisani namakalni sistem s krmilno uro le da je nadgrajen pri krmiljenju.  Poznamo več načinov upravljanja z namakalnim sistemom:

  • Namakalni sistemi brez krmilne ure in senzorjev. Najcenejši in najpreprostejši namakalni sistem, ki je obenem potraten. Potrebno ga je fizično upravljati in skrbeti za pričetek in čas zalivanja, upravljanja s posameznimi sektorji. Enostavno na koncu najdražji!!

 

  • Krmilni sistem s krmilno uro in brez senzorjev. Že nadgrajen namakalni sistem, ki nam prihrani vse nepotrebne skrbi za veliko let. Problem je le, ker zaradi avtomatskega krmiljenja nismo vedno  fizično prisotni in zaliva tudi takrat ko ni potrebe in več ali premalo kot je potrebno.
Krmilna ura namakalnega sistema
Krmilna ura namakalnega sistema

 

  • Krmilni sistem s senzorji. To so lahko senzorji dežja, vlage, osončenja, vetra, hišne vremenske postaje. Kompleksen sistem, ki je zelo učinkovit ob pravilnih nastavitvah parametrov posameznih komponent.
Krmilna ura z brezžičnim senzorjem
Krmilna ura z brezžičnim senzorjem

 

  • Krmilni sistem povezan brezžično na splet preko WiFI ali RF modulov. Takšen sistem se lahko poveže z eno vremensko postajo ali več vremenskih postaj in sam upravlja namakalni sistem na podlagi dobljenih podatkov. Zelo uporabni podatki so dnevni podatki o Evapotranspiraciji, kateri povedo dnevne izgube , ki so posledica izhlapevanja. Če pridobiva napačne podatke vremenskih postaj tudi sam namakalni sistem nepravilno zaliva. Vendar se lahko preko mobilnih aplikacij spremlja delovanje namakalnega sistema in upravlja z uporabniškimi nastavitvami.

 

  • Krmilni sistem namakalnega sistema, ki je skupek obeh zadnjih modelov. Se pravi povezava na splet preko modulov s podporo senzorjev. V tem primeru lahko senzorji popravijo načrt zalivanja ob pridobitvi napačnih podatkov vremenske postaje prek spleta.

Krmilnemu sistemu namakalnega sistema na daljavo oziroma brezžično povezavo na splet pravimo PAMETNI KRMILNI SISTEM. 

Veliko stvari in opreme se že upravlja na daljavo. Od kamer, senzorjev, vhodnih vrat, rolet, luči in tako dalje. Vrtovi oziroma manjši namakalni sistemi hišnih vrtov pa so bili kar zapostavljeni. Po zaslugi novih zagonskih (Start-up) podjetij, razvijalcev z znanji in ambicijami so se začeli premiki tudi na področju namakalnih sistemov. Navsezadnje se upravljanje z uporabo različnih software nadgradenj in aplikacijami lahko upravlja širok spekter opreme in naprav.

PAMETNI KRMILNI SISTEMI NAMAKALNEGA SISTEMA  so vsi sistemi, ki so se zmožni krmiliti in se prilagajati glede na vremenske razmere. Njihovo široko uporabo pa zavira kompleksnost sistema in s tem pogojena višja cena. 

Z uporabo krmilnika z WiFi in Bluetooth oddajnikom lahko upravljamo namakalni sistem brez fizičnega pritiskanja gumbov in stikal na krmilni uri. Zanimiv je WiFi krmilnik namakalnega sistema. Z njem se lahko preko WiFi sprejemnikom povežemo na internet omrežje. Tako lahko upravljamo z našim namakalnim sistemom kjerkoli na svetu. Pogoj je le dostop do spleta.

 

Pameten krmilnik za namakalni sistem

 

Vsak proizvajalec namakalnih sistemov že ima v ponudbi pameten krmilnik in prilagojene komponente. Poleg njih pa je na tržišču tudi ponudba proizvajalcev pametnih krmilnikov, ki se ne ukvarjajo z namakalnimi sistemi. To so proizvajalci, kateri ponujajo pametne sisteme za celo vrsto strojne opreme in naprav. Tako imenovana IoT (Internet Of Things) je v polnem razmahu in nas čedalje bolj obdaja in razvaja. Navsezadnje lahko pameten krmilnik na vrtu upravlja ali z namakalnim sistemom ali z električno razsvetljavo, ozvočenjem in podobnim.

 

Namakalni sistem na daljavo
Namakalni sistem na daljavo

 

 

Funkcije pametnega krmilnika za namakalni sistem

 

Seveda pa ne bi bilo smiselno, da bi imeli pameten krmilnik samo za upravljanje namakalnega sistema na daljavo.

Odvisno od krmilnika nam le ta lahko nudi ogromno funkcij. Z ustrezno podporo aplikacij in ponudnikov pametne uporabe svojih storitev lahko pametni krmilnik dobesedno celo sezono sam skrbi za namakanje zelenice in gredic.

Resnici na ljubo pa je potreben še čas, da se nekatere aplikacije in storitve še izpopolnejo in preizkusijo tekom uporabe.

Na področju namakalnih sistemov so Združene države Amerike naprednejše. Pametni krmilniki namakalnih sistemov vrtov in parkov imajo možnost souporabe institucij, ki izvajajo meritve različnih parametrov v namene kmetijstva. Navsezadnje so tudi vodilni proizvajalci namakalnih sistemov v ZDA.

Nekateri ponudniki imajo tudi možnost glasovnega ukazovanja pametnega krmilnika. Tako ga lahko preprosto upravljamo brez dotikanja telefona.

 

Katere funkcije ima pametni krmilnik namakalnega sistema

 

Pametni krmilnik ima vse funkcije kot klasična krmilna ura.

  • Upravljajo lahko z različnim številom sektorjev namakalnega sistema
  • Različni čas namakanja posameznega sektorja
  • Nastavitev zalivalnih dni v tednu (parni, neparni, posamezni, intervalni..)
  • Nastavitev več časov zalivanja na dan,
  • Funkcija sejanja trave (po setvi se zahteva prilagojeno zalivanje, ki je drugačno od poznejšega namakanja zelenice)
  • Mesečna sezonska nastavitev
  • Ročni zagon in ročni zagon po programu
  • Zakasnitev zalivanja
  • Uporabljajo meritve senzorjev dežja in vlage v zemlji ali vremenske postaje na vrtu

Poleg naštetih funkcij lahko:

  • so preko modulov in aplikacij povezani na splet
  • delujejo na podlagi podatkovnih baz lokalnih vremenskih postaj
  • preko senzorja pretoka kontrolirajo in izračunavajo porabo vode
  • javljajo morebitno puščanje namakalnega sistema, ki je posledica okvare katerega od komponent na hidravliki sistema
  • na daljavo obveščajo lastnika o statusu namakalnega sistema
  • upravljajo namakalni sistem na podlagi ukazov lastnika na daljavo  

 

Prednost pametnega krmilnika namakalnega sistema

 

  • Pametni krmilniki se preko zastonj ali plačljivih aplikacij povežejo z uradnimi vremenskimi postajami, upoštevajo lahko osončenje glede na lego objekta in s tem prilagajajo količino vode.
  • Povežemo jih s števcem za merjenje pretoka vode. Tako nam lahko izračunava porabo vode posameznega sektorja. Lahko nas tudi opozori v primeru puščanja vode v sistemu.
  • Na daljavo lahko upravljamo z razsvetljavo na vrtu
  • Na daljavo upravljamo z vsemi funkcijami namakalnega sistema kjerkoli ste. Obenem lahko z lastnikovim dovoljenjem z namakalnim sistemom upravlja pooblaščeni inštalanter namakalnega sistema in lastniku ni potrebno skrbeti za namakanje.

 

Ali lahko pametni krmilnik povežemo z že vgrajenim namakalnim sistemom s klasično krmilno uro?

 

Da, vsak namakalni sistem se lahko nadgradi in poveže s pametnim krmilnikom. Odstrani se stari krmilnik in priklopi pametni krmilnik. Pogoj za uspešno upravljanje s pametnim krmilnikom je dostop prek WiFi do internet omrežja in pravilno načrtovanje ter vgradnja namakalnega sistema.

Razlika med pametnimi krmilniki je v robustnosti, vizualni podobi in funkcijski uporabnosti. Nekateri so brez zaslona in tipk. Upravljanje preko modulov, spleta, aplikacijami pa se lahko delovanje prekine ob motnjah na katerem od njih. V tem primeru ga ne moremo upravljati ročno na krmilni enoti. V tem primeru je v prednosti krmilnik z zaslonom in tipkami.

 

Pričakovanja pri pametnih krmilnikih namakalnega sistema

 

Glede na začetne cene so se zdaj komponente dosti pocenile. Pričakovanja glede pridobivanja natančnih podatkov preko aplikacij ne smejo biti prevelika. Kjer je možno pridobivati in primerjati vremenske podatke različnih postaj pride do razlik in zmede.

Za uspešno delovanje pametnega krmilnika je in bo še vedno poglavitno pravilna vgradnja in ročna nastavitev posameznih sektorjev ter opazovanje rastlin in njihove potrebe po vodi.

Ob upoštevanju prednosti pametnega krmilnika, pravilne vgradnje in nastavitev pa je priporočljiv in odtehta svojo ceno in ima prihodnost pri namakanju tako velikih kot malih površin. 

 

  

 

 

 

.

 

 

  

 

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from