Oskrba travne ruše po polaganju

posted in: Naš blog | 0

OSKRBA TRAVNE RUŠE PO POLAGANJU 

 

Oskrba travne ruše po polaganju je zelo pomembna. Ob napačni oskrbi lahko zelenica postane takšna kot je bila stara ali še slabša.

Po polaganju travne ruše je potrebno površino močno zaliti ( cca 20l vode/m2). Za boljšo predstavo pomeni časovno cca 100 minut za 100 m2 zelenice ( odvisno od pretoka hišnega vodovoda)

Zalivanje travne ruše
Zalivanje travne ruše

 

Tako se zemlja dobro prepoji, travni tepih pa se dobro sprime s pripravljeno podlago. Na terenu, ki je nagnjen ali pa voda odteka je bolje zalivanje razdeliti na več časovnih razmakov. Tako se bo voda v manjši količini imela čas vpiti v podlago. Paziti moramo da zalijemo vse robove zelenice!

Tudi, če imamo namakalni sistem, raje preverimo površino, sploh robove, če so dobro zaliti! Pazimo predvsem na stike z objekti in betonom, ki travi močno odvzema vlago in se močneje greje od sonca.

Ker je podlaga na novo prerahljana ni priporočljivo hoditi po njej! Ročno zalivanje pa se naj izvaja tako da zalivamo za sabo in hodimo po še suhi površini.

Če zalivamo z nadzemnimi razpršilci in jih moramo prestavljati, naredimo to tako, da si položimo na tla široko desko po kateri bomo hodili.  

Naslednjih 10 dni zalivamo z veliko vode ( ob solidnih padavinah ni potrebno) in v tem času se trava že ukorenini v podlago.

Ko je trava ukoreninjena se ciklus zalivanja in količina vode zmanjšata na 2-3 krat tedensko odvisno od vremenskih razmer.

V 7 do 10 dneh je ruša že dovolj čvrsta in ukoreninjena ter pripravljena na košnjo.

Vrtna kosilnica mora imeti ostre nože in koš v katerem se nabira košena trava. Tako pokošena trava ne leži na trati pod katero živa trava odmira. Kositi je potrebno v suhem vremenu, višina košnje pa je nekje 4-5 cm.

V primeru, če se vam trava ne zdi zdrava, se pojavljajo suhi madeži ali kaj nenavadnega je bolje se posvetovati z izvajalcem.

Follow Aleš LEŠNIK:

GSM: 041 721 032

Latest posts from